Brasseraj - professional choice

U prvom blogu za saksofoniste donosimo vam vrijedne savjete Tomislava Žužaka, profesora na Sveučilištu u Zagrebu, koji je član kvarteta Papandopulo a i dobitnik je raznih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Početak sviranja saksofona

Saksofon je široko raširen u aktualnoj popularnoj glazbi. Također, odličan je za izvođenje svih glazbenih stilova: od starih glazbenih epoha (renesansa, barok i ranije) do klasičnog, romantičnog i suvremenog.

Početak sviranja na instrumentu je relativno brzo i lagano. Zvukom i izgledom saksofon je izuzetno atraktivan. Odlično se uklapa u mnoge instrumentalne kombinacije a naročito je efikasan i efektan ansambl saksofona.

Kupnja prvog saksofona

Saksofon je drveni puhački instrument. Prvi instrument je najbolje odabrati u suradnji s učiteljem. Saksofon treba biti solidne izrade, stabilne mehanike, dobro intonativno građen, bez nespretnih uvjeta (teško savladive tipke ili intonacijske nelogičnosti).

Kako bi se saksofon mogao svirati, potrebni su vam uz instrument usnik, ligatura, pisak i ovratnik.

Usnik će vam predložiti učitelj, nakon što je sagledao učenikovu građu usta, ali i tjelesnu građu (konstituciju) i osnovne navike disanja. Usnik treba dati relativno dobar zvuk i učenik na njega treba moći relativno lako zasvirati. S usnikom se treba (zadaća učitelja) upariti piskovi odgovarajuće snage tj. debljine.

Pisak treba biti lako svirljiv s takvim otporom koji je konstruktivan za proizvodnju čvrstog tona, a koji ne iscrpljuje svirača. Ukratko, ni premekan, ni pretvrd.

Ligatura treba biti u početnoj fazi mehanički korektna, što znači da se lako montira i da dobro drži pisak za usnik.

Ovratnik je također jedan od bitnih segmenata za svirača, jer njime omogućujete udobnost prilikom izvođenja.

Za amatere i povremene svirače, saksofon treba biti mehanički stabilan, intonacijski korektan i cjenovno povoljan.

Povremeni svirači kondiciju održavaju sviranjem omiljenih skladbi i melodija, po mogućnosti redovito jer ambažura ima svoje zakonitosti. U svakoj vještini, pa i sviranju saksofona praksom se usavršava ton, sviranje, mašta i mnogi drugi segmenti bitni za svirača.

Svaki usnik treba dati najbolji mogući rezultat na sviračevom trenutnom nivou. Usnik je presudan dio instrumenta i treba biti što kvalitetniji, prikladan sviračevim fizičkim mogućnostima.

Kao i kondiciju, u amaterskom sviranju se služimo istim metodama s time da tehničke vježbe koristimo u maloj mjeri, opsegu i tehničkoj razini. Prevladava sviranje i prosviravanje omiljenih melodija.

Vježbanje saksofona i disanje

Pravilno disanje je najuže povezano s prirodnim disanjem. Po mome iskustvu, uspješan način dobre primjene “kontroliranog disanja” kakvim se služimo u sviranju puhačkih instrumenata, treba bazirati na vježbi stvaranja potrebe za udahom. Dakle, prvo treba pluća isprazniti (bilo izdahom ili sviranjem tona). Drugo, udah treba izvesti spontano, opuštenih ramena. Treće, tako puna pluća upotrijebiti za produkciju tona stiskanjem trbušnih mišića.

Vježbanje može i treba biti put do ciljeva koji su lako dosežni, razumljivi učeniku i koji pružaju prve osjećaje zadovoljstva obavljenim. Dobro osmišljena metoda uvelike pomaže u učenikovom zadovoljstvu sviranja i motivaciji. Motivacija se održava realnim zadacima i ciljevima. Značajan među njima je javni nastup.   

Kupnja prvog profesionalnog saksofona

Prvi profesionalni saksofon treba odabrati prema zahtjevima vlastitog ukusa i potreba za zvukom i ergonomijom instrumenta.

Seminari

Često pohađanje seminara odličan je način za širenje vidika i skupljanje raznih iskustava. Seminari su dobar način za upoznavanje potencijalnog profesora kod kojeg bi mladi saksofonist želio studirati.

Razvijte vlastiti stil sviranja

Vlastiti stil sviranja razvija se slušanjem najšireg mogućeg spektra glazbenih stilova ali pretežno treba slušati izvrsne glazbenike i izvedbe. Slušanje koncerata uživo bitan je element osobne edukacije. 

Pored slušanja, važno je imati dobrog učitelja, koji je vrhunski u prenošenju znanja.

Napredni saksofonisti trebaju imati dobrog voditelja te jasne zadate i strogi režim vježbanja. Također, potrebno im je redovito nastupanje pred publikom.

Savjet za kraj

Potrebno je puno vježbe. Svaki dan, potrebno je posvećeno se baviti sviranjem.

Tomislav Žužak, prof.