Brasseraj - professional choice

- Tehnička ispravnost
- Produljenje vijeka
- Higijenski razlozi

Česta su pitanja zašto treba servisirati i održavati instrumente. Kao i svaka druga stvar, alat, aparat, instrument se prilikom korištenja troši, haba, gubi na preciznosti i samim time glazbeniku ne olakšava njegov posao. Puhački su instrumenti izrađeni uglavnom od kombinacija drva i metala ili samo metala (mesing, srebro, bronca) čija legura je relativno mekana pa se korištenjem troše dijelovi mehanike, što može rezultirati lupanjem i nepreciznim zatvaranjem tj. poklapanjem rupa kod drvenih instrumenata ili lošim otvaranjem ventila kod limenih instrumenta.
Kod drvenih instrumenata imamo polstere (kožice), napravljenih uglavnom od kože i filceva, a obzirom da su pod izravnim utjecajem vode koja se u instrumentu stvara zbog kondenzata, materijali pucaju i propadaju što dovodi do nepreciznosti i nestabilnosti instrumenta a to dodatno stvara osjećaj neprirodnog otpora tokom sviranja.

Kod limenih instrumenata, zbog stalnog stvaranja vode na unutarnjim stijenkama se talože naslage prljavštine i kamenca. Kamenac nagriza materijal i stvara “koroziju“ te polako uništava i nagriza instrument. Zbog toga kamenac kemijski odstranjujemo kako bi instrument duže trajao. Isto tako, te naslage smanjuju promjer cijevi pa to može uvelike poremetiti intonaciju instrumenta i stvoriti osjećaj zapuhanosti. Limeni instrumenti su uglavnom zatvorenog tipa što pogoduje stvaranju bakterija u cijevima pa je iz higijenskih razloga preporučljivo čistiti instrument kako bi se te naslage odstranile i spriječilo dovođenje do nekih zdravstvenih problema.
Kamenac i prljavština troše osovine ventila (kod Rotacijskih) ili stijenke i cilindre (kod kliznih) što dovodi do gubitka kompresije instrumenta. Kompresija je bitna zbog stabilnosti, intonacije, točnosti i preciznosti sviranja.
Mehaniku je stoga potrebno održavati čistom i nauljenom za to posebnim sredstvima kako osovine ne bi korodirale i time oštetile i habale provrte u mehanici jer to dovodi do nestabilnosti iste što direktno utječe na svirljivost i stabilnost instrumenta. Nedostatak lubrikanta oštećuje i mehaniku stvara tromom pa glazbeniku dodatno stvara probleme tehničkog karaktera.
Neodržavanje može utjecati na tvorničku garanciju. Stoga, bitno je držati se preporuka proizvođača kako bi instrument bio u što boljem i kvalitetnijem stanju te nam duže koristio za što je namijenjen.